میزبانی وب دارای امکانات متنوع و گستردهای است. برخی مواقع حتی بسیاری از افراد فعال در این زمینه نیز از همگی این ویژگیها و امکانات آگاه نیستند. یکی از مباحثی که معمولا در این زمینه مورد توجه قرار نمیگیرد «ادان دامین» است. اما ادان دامین چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ اگر اولین بار است که با این عبارت برخورد میکنید و اطلاعاتی درباره آن ندارید جای نگرانی نیست چرا که در اینجا به بررسی آن خواهیم پرداخت.اگر علاقهمند هستید در هاست خود، چندین وب سایت با دامنه و محتوای مختلف و متفاوت بارگذاری کنید مطمئنا مبحث ادان دامین برایتان جذاب خواهد بود. در صورتی که نمیدانید چگونه از ادان دامین استفاده کنید تا پایان این آموزش همراه ما باشید چرا که قصد داریم به طور کامل به این سوال که «Addon Domain چیست» پاسخ دهیم.
ادان دامین چیست؟
Addon Domain سرویسی است که با استفاده از آن میتوانید بیش از یک دامنه مستقل را در هاست خود داشته باشید و دامنهها را با استفاده از چند عملیات ساده در سی پنل یا دایرکت ادمین خود اضافه کنید.به کمک سرویس ادان دامین میتوانید علاوه بر سایت اصلی، یک یا چند سایت جدید روی هاست خود راهاندازی کنید. برای استفاده از این ویژگی باید هاست شما از این سرویس پشتیبانی کند، پس در زمان خرید هاست به این نکته دقت داشته باشید. در هاستهای دارای این سرویس معمولا روی پکیج هاستینگ تعداد ادان دامینها ۲ عدد ثبت میشود یعنی به جز وبسایت اصلی میتوانید ۲ سایت دیگر با دامنههای متفاوت روی یک هاست بارگذاری کنید. همچنین برای استفاده از این سرویس باید فضا و ظرفیت هاست نیز اجازه این کار را به شما بدهد.بعد از خرید هاست، اولین دامنه ایجاد شده روی آن دامنه اصلی است و سپس هر دامنه جدیدی که به هاست اضافه میشود ادان دامین به حساب میآید.
نحوه کار ادان دامین به چه صورت است؟
حال که می دانید Addon Domain چیست به سراغ نحوه کار این سرویس میرویم. ادان دامین دقیقا همان قابلیتهای دامنه اصلی را دارد. اگر دامنه شما با املاهای متفاوتی قابل نوشتن است میتوانید همگی آنها را پس از ثبت دامنه با استفاده از ادان دامین به هاست خود اضافه کرده و روی دامنه اصلی ریدایرکت کنید. با اضافه کردن ادان دامین فضای هاست بین دو دامنه(دو سایت) تقسیم میشود ولی بخش کنترل پنل یکی است و میتوانید سایتهای خود را بدون وجود هر گونه اختلالی مدیریت کنید. البته دامنه جدید باید به طور واقعی ثبت شده و DNSهای آن نیز تنظیم شده باشد.در زمان ایجاد دامین: یک پوشه جدید برای ادان دامین ساخته میشود. یک زیر دامنه (ساب دامنه) برای دامنه اصلی ایجاد میشود و بعد به پوشه جدید متصل میگردد.ممکن است شما ادان دامین را با ساب دامین اشتباه بگیرید اما باید دقت داشته باشید که این دو مفهوم کاملا متفاوت هستند. در قسمتهای بعدی این آموزش، تفاوت این دو را به طور کامل توضیح میدهیم.
چرا باید از ادان دامین استفاده کنیم؟
هیچ اجباری برای استفاده از سرویس ادان دامین وجود ندارد اما در صورتی که در هاست فعلی خود فضای کافی دارید و نمیخواهید هزینه اضافه برای شارژ هاست جدید پرداخت کنید میتوانید از Addon Domain استفاده نمایید. اما باید در نظر داشته باشید که اگر فضای هاست کافی نباشد این کار موجب کند شدن سرعت لود سایت خواهد شد.همچنین مدیریت سایتها و دامنههای مختلف زمانی که روی یک هاست باشند برای مدیر وبسایت راحتتر خواهد بود. تمامی امکانات، مانند گواهی SSL، ساب دامنه، تنظیمات مربوط به رکوردهای dns، تغییر DNSهای دامنه، تنظیمات سئو سایت و … روی ادان دامین قابل استفاده هستند و همگی آنها به وسیله یک دسترسی قابل مدیریت خواهند بود.
مزایا و معایب Addon Domain چیست؟
مدیران وبسایتها باید با مزایا و معایب ادان دامین آشنا باشند و با آگاهی بیشتر درباره این که بهتر است از سرویس استفاده کنند یا نه، تصمیم بگیرند.به طور کلی مزایای این سرویس شامل موارد زیر هستند:ممکن است مدیران وبسایتها به دلایل مختلفی از ادان دامین استفاده کنند اما رایجترین کاربرد این سرویس استفاده از چندین دامنه و سایت روی یک هاست است.استفاده از ادان دامین بسیار راحت است.به دلیل عدم نیاز به خرید هاست جدید، استفاده از سرویس ادان دامین در هزینههای میزبانی هاست صرفه جویی میکند.با استفاده از ادان دامین مدیریت سایتهای مختلف بوسیله یک دسترسی انجام میشود.با ادان دامین امکان ساخت اکانت، ارسال و دریافت ایمیل با نام دامنه جدید امکانپذیر میشود.
از معایب این سرویس هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در صورتی که ترافیک وبسایت زیاد باشد استفاده از ادان دامین پیشنهاد نمیشود و بهتر است برای سایتها یا دامنههای جدید هاستهای جداگانه خریداری شود. منابع سرور در هاستهای اشتراکی محدود است و با اضافه کردن ادان دامین این منابع بین دامنهها و سایتهای بیشتری تقسیم میشوند. نتیجه این کار کاهش سرعت لود شدن سایت و از دسترس خارج شدن سایت در زمان استفاده زیاد از منابع سرور است. بدین ترتیب اگر قصد اضافه کردن یک دامنه را به عنوان ادان دامین دارید به میزان مصرف سایت توجه کنید. در صورتی که سایت پرمصرف و سنگینی دارید حتما یک سرویس هاست جدید خریداری نمایید و با این کار از کندی و از دسترس خارج شدن سایت خود جلوگیری کنید.
تفاوت ساب دامین و Addon Domain چیست؟
ساب دامنه یا ساب دامین (subdomain) به سازماندهی و پیمایش بخشهای مختلف سایت کمک میکند. با استفاده از این سرویس میتوان بازدیدکنندگان را به یک آدرس وب متفاوت (مانند شبکههای اجتماعی مربوط به سایت) هدایت کرد.زیر دامنه یا ساب دامین بخشی از دامنه اصلی است و قبل از نام دامنه قرار میگیرد. برای مثال اگر آدرس سایت اصلی ww.test.com باشد زیر دامنه میتواند www.blog.test.com باشد و کاربران را به وبلاگ سایت هدایت کند. اما همانطور که در توضیحات بخش «Addon Domain چیست» گفتیم ادان دامین یک دامنه مستقل است و وابسته به دامنه اصلی نیست.
ادان دامین خود یک دامنه اصلی و یک سایت جداگانه است که در کنار دامنه اصلی دیگر، بر روی هاست مشترک قرار میگیرد. تمام دامنههای استفاده شده در ادان دامین اول در سایتهای ارائه دهنده خدمات هاست و دامنه ثبت میشوند و اطلاعات و هویز دامنه (whois) آنها موجود و قابل مشاهده میباشند. سپس میتوان آنها را به عنوان ادان دامین در هاست اضافه کرد و اطلاعات موردنیاز را روی آنها بارگذاری نمود.
نحوه حذف و اضافه کردن ادان دامین روی هاست
قبل از اضافه کردن ادان دامین توجه داشته باشید که دامنه حتما ثبت شده و فعال باشد. در صورت فعال نبودن دامنه امکان اضافه کردن آن به عنوان Addon Domain روی هاست وجود نخواهد داشت. معمولا مدت زمان فعال شدن دامنههای ملی مانند .ir ، حدود ۲۴ ساعت طول میکشد. همچنین نکته دومی که باید به آن توجه کنید تنظیم مقدار dnsهای هاست خریداری شده روی دامنه است. بعد از تنظیم dnsها باید حداقل ۶ ساعت صبر کنید و سپس میتوانید دامنه جدید را روی هاست اضافه نمایید.
جمع بندی
در این مقال به سوال «Addon Domain چیست؟» پاسخ دادیم و درباره مزایا و معایب، کاربرد، نحوه اضافه و حذف کردن دامنه ادان یا ادان دامین صحبت کردیم. از مزایای داشتن ادان دامین میتوان به مالکیت دامنه و ثبت تعداد نامحدود دامنه دلخواه اشاره کرد. همچنین با ادان دامین مدیریت دامنهها به راحتی امکان پذیر خواهد بود. همانطور که در مقاله گفته شد به کمک ادان دامین میتوان چندین دامنه مستقل و مجزا را روی یک سرویس هاست مدیریت و استفاده نمود و همگی آنها را از طریق یک کنترل پنل، یک دسترسی FTP و یک سیستم مدیریت فایل مدیریت کرد.تنها نکتهای که باید در زمان استفاده از ادان دامین به آن توجه داشته باشید فضا و ظرفیت هاست است. اگر فضای هاست شما کم است و سایت جدیدتان ترافیک زیادی دارد بهتر است یک هاست جدید خریداری نمایید.