CentOS یا Ubuntu؛ کدام توزیع لینوکس را باید انتخاب کنیم؟

1401/12/22
10 بازدید
CentOS یا Ubuntu

یکی از پراستفاده‌ترین و محبوب‌ترین سیستم عامل‌های سرور، لینوکس است که در حال حاضر نزدیک به ۶۰۰ توزیع مختلف دارد. به همین دلیل انتخاب بهترین توزیع لینوکس باتوجه به گزینه‌های بسیاری که وجود دارد، کار آسانی نیست. اما اگر در میان توزیع‌های مختلف به دنبال یک نسخه مناسب برای سرورهای وب هستید، حتما نام دو توزیع CentOS یا Ubuntu به گوشتان خورده است.

اما به نظر شما Ubuntu يا CentOS کدامیک گزینه مناسب‌تری است؟ اگر برای پاسخ به این سوال هنوز مردد هستید با ما در این مقاله از هاست سرور ایران همراه باشید تا به طور کامل با ویژگی و تفاوت‌های این دو نسخه آشنا شوید.

Ubuntu

اوبونتو یک توزیع لینوکس است که مبتنی بر Debian Linux می باشد. کلمه اوبونتو از زبان Nguni Bantu آمده است و به طور کلی به معنای “چیزی که هستم، به خاطر همه ماست.” این بیانگر فلسفه هدایت اوبونتو برای کمک به افراد در اجتماع است. اساسا، توسعه دهندگان اوبونتو، در صدد ساختن لینوكسی بودند كه استفاده از آن آسان باشد و از پشتیبانی جامعه بسیار خوبی برخوردار باشد.

اوبونتو دارای یک مخزن نرم افزار قوی است. پیوسته آپدیت می شود و به گونه ای بصری و آسان برای استفاده طراحی شده است. همچنین از رابط گرافیکی گرفته تا بسته های وب سرور لینوکس و امنیت اینترنت بسیار قابل تنظیم است.

CentOS یا Ubuntu

ویژگی های Ubuntu

  1. Ubuntu کاربرپسند است!

فضای Ubuntu برای افراد مبتدی که خیلی سابقه کار با لینوکس را ندارند، بهترین گزینه است. با اینکه فضای اوبونتو با ویندوز و مک تفاوت‌های چشمگیری دارد اما یادگیری آن بسیار ساده است. در واقع سیستم عامل Ubuntu از گنوم ( GNOME) به عنوان یکی از محبوب ترین محیط های دسکتاپ (DE) در لینوکس استفاده می‌کند.

  1. استفاده رایگان Ubuntu

همانطور که گفتیم اوبونتو برخلاف ویندوز و مک، رایگان است و شما می‌توانید به راحتی از سایت اوبونتو دانلود و استفاده کنید.

در حالی‌که برای ویندوز شما باید کامپیوتر همراه آن را خریداری کنید و یا هزینه‌ا‌ی برای هر مجوز ویندوز پرداخت کنید. همچنین سیستم عامل macOS ازقبل بر روی سیستم‌های مک نصب شده‌اند و برای خرید در دسترس نیستند.

  1. برخی از طعم های اوبونتو سبک هستند

کمی پیش‌تر محیط دسکتاپی گنوم را معرفی کردیم اما این تنها محیط دسکتاپی نیست که می‌توانید همراه اوبونتو تهیه کنید. این توزیع‌ها با نام ” طعم ” در انواع مختلفی در بازار عرضه می‌شوند. اگر شما یک سیستم قدیمی دارید و نمی‌توانید از نسخه های جدید ویندوز استفاده کنید، بهتر است سراغ طعم MATE بروید.

همچنین برخی دیگر از طعم های اوبونتو مانند  Ubuntu MATE و Xubuntu و Lubuntu سیستم‌عامل‌های سبکی هستند که به راحتی روی سیستم های قدیمی نصب می‌شوند.

  1. دسترسی به نرم افزارها

شما می‌توانید به راحتی با جست وجو در فروشگاه اوبونتو “Ubuntu Software ” تنها با چند کلیک نرم افزار مورد نظر خود را نصب کنید. در صورتی‌که برنامه های مورد نظرتان یافت نشد، ممکن است با برنامه‌های جایگزین برنامه دلخواه‌تان روبه رو شوید. البته بهتر است بدانید نرم افزار اوبونتو فقط به شما اجازه می‌دهد تا اپلیکیشن ها را به صورت Snaps نصب کنید.

CentOS

CentOS  یک توزیع لینوکس مبتنی بر (Red Hat Enterprise Linux (RHEL است. نام CentOS مخفف کلمه سیستم عامل  Community Enterprise می باشد. Red Hat Linux از اوایل لینوکس توزیعی پایدار و قابل اعتماد بوده است. این توزیع اکثراً در برنامه های کاربردی فناوری اطلاعات شرکتی با رده بالا استفاده می شود. CentOS روشی را که توسط Red Hat آغاز شده است، ارائه می دهد یک سیستم عامل بسیار پایدار و کاملاً آزمایش شده است.

مانند اوبونتو، CentOS نیز بسیار قابل تنظیم و پایدار است. به دلیل تسلط اولیه، بسیاری از کنوانسیون ها پیرامون معماری CentOS ساخته می شوند.

ویژگی های CentOS

  1. امنیت بالای CentOS

یکی از مهم‌ترین دغدغه افراد امنیت بالا است که توزیع‌های مختلف لینوکس موفق شده‌اند تا نیاز و انتظارات کاربران خود از امنیت را برآورده کنند. اما در میان توزیع‌های مختلف، لینوکس CentOS با داشتن چندین ویژگی امنیتی داخلی مانند هسته (Security-Enhanced Linux) SELinux از دسترسی غیرمجاز محافظت می‌کند.

از طرف دیگر وجود تیم امنیتی در Red Hat نقش مهمی را در شناسایی تهدیدها، آسیب ها و در نتیجه تضمین امنیت در سطح بالا ایفا می‌کند.

  1. به روز رسانی و پشتیبانی گسترده

نسخه‌های سنت او اس به طور منظم و مداوم بروز رسانی شده و نسخه‌های اصلی آن به مدت ۱۰ سال پشتیبانی می‌شوند. به طور مثال سنت او اس ۷ در ۷ ژوئیه ۲۰۱۴ منتشر شده و تا ۳۰ ژوئن ۲۰۲۴ پشتیبانی می‌شود و در صورت لزوم بروزرسانی‌های امنیتی را دریافت می‌کند. بنابراین این نسخه بهترین انتخاب برای افرادی است که به دنبال پشتیبانی و ثبات از پلتفرم خود در تولید و توسعه برنامه‌ها هستند.

  1. CentOS رایگان است!

CentOS یک توزیع رایگان است و به همین دلیل از همه افراد دعوت می‌شود تا برای افزایش عملکرد توزیع‌های مختلف لینوکس از آن استفاده کنند. همچنین بهتر است بدانید سنت او اس برای دانلود نرم افزارهای خود گزینه های مختلفی مانند Amazon Web Services، torrent، DVD ISO  برای دانلود قرار داده است.

  1. انعطاف پذیری سنت او اس

خمیره این سیستم عامل در دست شماست! منظور از این جمله این است که شما می‌توانید سیستم عامل خود را با اعمال تغییرات و افزودن ویژگی‌های دلخواه برای هر نرم افزار و عملکردی پیکربندی کنید. در واقع در این توزیع دست کاربران در کارایی و استفاده از آن، کاملا باز است.

  1. پشتیبانی از طریق انجمن ها و جامعه در حال رشد

CentOS طرفداران زیادی در جهان دارد و همین استفاده گسترده از آن شما را به حجم زیادی از اسناد و اطلاعات متصل می‌کند. جامعه CentOS از اعضا و تیم‌های گوناگون از جوامع مختلف تشکیل شده است و همه این افراد درصدد پیشرفت و رشد این توزیع هستند.

بنابراین یک جامعه گسترده و درحال رشد برای رفع مشکلات، خطاها و مسائل وجود دارد که می‌توانید در صورت بروز و مواجه شدن با هرگونه مشکلی به این انجمن‌ها مراجعه کرده و پاسخ سوال خود را پیدا کنید.

ویژگی های کلی CentOS یا Ubuntu

یکی از ویژگی های مهم CentOS و Ubuntu این است که هر دو رایگان هستند. می توانید نسخه ای را بدون هزینه بارگیری کنید و آن را روی سرور اختصاصی خود نصب کنید.

هر نسخه را می توان در درایو USB بارگیری کرد، که می توانید بدون ایجاد تغییرات دائمی در سیستم عامل خود، در آن بوت شوید. یک درایو بوت کننده به شما امکان می دهد تا سیستم را برای اجرای آزمایشی قبل از نصب آن بررسی کنید.

یکی از ویژگی های اصلی CentOS قابلیت اطمینان و پایداری است. به همین دلیل، سیستم عامل اصلی نسبتاً کوچک و کم حجم نسبت به Ubuntu دارد. این روش به بهبود سرعت کمک می کند و حجمی را که سیستم عامل روی دیسک سخت اشغال می کند، پایین می آورد.

تفاوت در توسعه CentOS یا Ubuntu

CentOS یا Ubuntu، توسعه CentOS

CentOS همچنین برای آزمایش و تأیید به روزرسانی ها مدت زمان بیشتری صرف می کند. CentOS به روزرسانی های بسیار کندتری را نسبت به سایر انواع لینوکس منتشر می کند. با این حال، اگر به کسب و کار بسیار ثابتی نیاز دارید یا محیط شما برای تغییر تحمل چندانی ندارد، برای شما مناسب است. به دلیل پشتیبانی کمتر و آهسته تر CentOS، برخی از به روزرسانی های نرم افزاری بصورت خودکار اعمال می شوند.

نسخه جدیدتری از یک نرم افزار در CentOS ممکن است منتشر شود، اما امکان این وجود دارد که آن را در مخزن رسمی منتشر نکنند که این امر می تواند مسئولیت بررسی دستی و به روزرسانی های امنیتی را به عهده شما بگذارد. کاربران کم تجربه ممکن است این روند را بسیار چالش برانگیز بدانند.

CentOS یا Ubuntu

CentOS یا Ubuntu، توسعه Ubuntu

اوبونتو، به عنوان یک سیستم عامل “خارج از جعبه”، دارای بسیاری از ویژگی های مختلف است. ویژگی یا قابلیت خارج از جعبه (همچنین به آن OOTB نیز گفته می شود)، خصوصاً در نرم افزار، ویژگی یا کارایی یک محصول است که بلافاصله پس از، یا حتی بدون هیچگونه نصب ویژه و بدون هیچگونه تنظیم و اصلاح، کار می کند. همچنین این بدان معناست که به طور پیش فرض برای همه کاربران در دسترس است و برای استفاده از این ویژگی ها نیازی به پرداخت هزینه اضافی نیست و یا پیکربندی لازم است. به طور کلی سه نسخه مختلف از اوبونتو وجود دارد:

  • نسخه Desktop، که برای کاربران نهایی است.
  • نسخه Server، میزبانی وب از طریق اینترنت یا ابر
  • نسخه Core، که برای سایر دستگاه ها می باشد(مانند اتومبیل، تلویزیون هوشمند و غیره).

سرور اوبونتو باید بیشتر برنامه هایی را که برای پیکربندی سرور خود، برای میزبانی فایل ها از طریق شبکه، نیاز دارید، داشته باشد. توجه اوبونتو به ویژگی ها و قابلیت استفاده آن ها، متکی به انتشار نسخه های جدید هر شش ماه است. اگر ترجیح می دهید از جدیدترین نرم افزارهای موجود استفاده کنید، این ویژگی ابونتو بسیار مفید است.

تفاوت معماری اصلی CentOS یا Ubuntu

همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، CentOS بر پایه معماری Red Hat Enterprise Linux ساخته شده است، در حالی که اوبونتو مبتنی بر دبیان است. این ویژگی هنگام انتخاب بسته های نرم افزاری مهم است. هر دو نسخه از یک “مدیر بسته” برای حل وابستگی ها، انجام نصب و پیگیری به روزرسانی ها استفاده می کنند.

اوبونتو از مدیر بسته APT استفاده می کند و نرم افزارهایی را از بسته های .deb نصب می کند. CentOS از مدیر بسته yum استفاده می کند و بسته های .rpm را نصب می کند. هر دوی آنها تقریباً یکسان کار می کنند، اما بسته های .deb در CentOS قابل نصب نیستند و برعکس.

ویژگی دیگر، ساختار بسته های نرم افزاری است. Apache، که یکی از بسته های نرم افزاری مرتبط با وب سرور است، هنگام نصب کمی متفاوت در Ubuntu و CentOS اجرا می شود. سرویس آپاچی در اوبونتو با نام apache2 وجود دارد، در حالی که همان سرویس در CentOS دارای نشانه httpd است.

آخرین مقالات